ängden produkt du använder varje gång avgör hur högt produktens pris per användning (PPA) blir – så försök att göra dig av med tanken att mer skulle kunna vara bättre. Det finns en gräns för hur mycket kräm och aktiva ämnen huden kan ta upp.
Det finns ingen anledning att använda mer produkt för att få bättre effekt.
I en del fall kan överdosering tvärtom försämra hudkvaliteten (dock inte när det gäller solskydd, där ska du verkligen ösa på!). För mycket ögonkräm kan bidra till lätt puffighet, och att blaska på sig omåttliga mängder retinol är inte heller en höjdare för den ovana.
– Den koncentration av aktiva ämnen vi har valt i våra krämer är alltid anpassad till högsta möjliga effektivitet och hudvänlighet efter normala mått. Det finns alltså ingen anledning att använda mer produkt för att få bättre effekt, säger Carina Holm på Eucerin.
– Rengöring är lätt att använda mer av än vad som behövs. De är ofta drygare än vad man tror och räcker längre, avslutar hon.
et är en studie som publicerats i Journal of Insect Science som visar på parfymens oanade effekt mot myggor. I studien undersökte forskare från New Mexico State University effektiviteten hos olika myggmedel, och valde även att inkludera en del parfymer.
För att testa de olika produkternas effektivitet placerades en mygga i ett Y-format rör. Sedan höll forskarna en hand i vardera ända av röre, den ena handen var utan medel och den andra sprayades med parfym eller myggmedel. Om myggan undvek den sprayade handen ansåg forskarna att det aktuella medlet fungerade myggavstötande.
Studien visade på att de medel som innehöll DEET (en kemikalie som brukar användas i insektsmedel) vara mest effektiva mot myggen. Mer överraskande var det faktum att bland annat Victoria’s Secret Bombshell-parfym och badoljan Avon skin so soft bath oil också fungerade effektivt mot myggen. Badoljans effekt höll i två timmar, medan parfymen höll betydligt längre.
– Det finns en del tidigare studier som menar på att blommiga dofter lockar till sig myggor, vilket Bombshell-parfymerna har. Därför var det intressant att se att myggorna faktiskt inte lockades till de de händer som hade sprutats med VS-parfym, utan snarare drog sig undan från dem, säger forskningsassistenten Stacy Rodriguez.
Hädanefter kan du alltså packa ner din VS-parfym i resväskan för flera syften – för att slippa bli biten av mygg och myggmedel som luktar illa. Köp din variant här:
Skillnaden mellan BB cream, CC cream och färgad dagcrème
BB cream
Bokstavscrèmernas urmoder har länge funnits i asiatiska kvinnors necessärer, men gjorde internationell succé först runt 2010. Namnet står för ”blemish balm” eller ”beautifying balm” som både syftar till den relativt höga täckningen, men också till att BB cream ofta innehåller en skvätt hudvårdsingredienser som motarbetar finnar och andra småskavanker. Rik, krämig konsistens som brukar uppskattas av torrisar. Innehåller alltid solskydd.
CC cream
CC står för ”colour correction cream”, och är oftare mer täckande men lättare än BB cream i konsistensen. CC-kategorin har som främsta syfte att korrigera ojämnheter i hudtonen, som rodnad och pigmenteringar. Innehåller alltid solskydd.
Färgad dagcrème
Idag döps få produkter till ”färgad dagcrème”, efter att skönhetsbranschen upptäckt att bokstavskombinationer säljer bättre. Den färgade dagcrèmen har oftast låg täckningsgrad och är berikad med en dos fuktingredienser.
Stort bäst i test – här är bästa BB cream och CC cream med SPF
Bästa CC cream: Som ett Insta-filter från Lumene
CC color correcting cream spf 20, 179 kr/30 ml, Lumene.
Ett riktigt fynd som funkar på alla hudtyper och lämnar huden felfri och med fin lyster. Täcker som en foundation, återfuktar som en fuktcrème. Praktisk tub som tar liten plats. Går också att använda som primer. Håller sig felfri hela dagen. Bra nyansutbud. ”Den gifter sig med huden och kommer aldrig att lämna min necessär”, säger testredaktör Veronica Henriksson. BETYG: 5 Läs mer och köp här.
Bästa BB cream: Hög täckning från YSL
Top secret CC cream apricot spf 35, 500 kr/40 ml, YSL.
Tjockare konsistens som ger en jämn yta, likt en foundation. Går lätt in i huden och klarade en svettig dag utan problem. Dyr men superdryg, lätt att dosera och applicera. ”Trots få timmars sömn med ettåring har min hud felfri yta, och mörka ringar och glåmighet är ett minne blott”, säger en testare. BETYG: 4,9 Läs mer och köp här.
Bästa färgade dagcrèmen: Säkert kort från Laura Mercier
Tinted moisturizer spf 20, 479 kr/50 ml, Laura Mercier.
Perfekt för dig som inte gillar känslan av foundation. Rinnig konsistens som kräver försiktighet vid dosering. Enkel att jobba in med fingrarna, och huden blir väldigt naturlig. Går att bygga upp till högre täckning, sjunker in lätt och lägger sig inte i fina linjer. Lagom återfuktning för normal hud – torr hud kräver mer. BETYG: 4,7 Läs mer och köp här.
BB cream: Megalyster från Klairs
Illuminating supple blemish cream spf 40, 329 kr/ 40 ml, Klairs.
”Rik konsistens och superfin finish. Huden känns fuktmättad i flera timmar”, säger skönhetsredaktör Maria Ahlgren. Lätt täckning med gul underton som reducerar rodnad. Plus för hög spf, härlig doft och fina ingredienser, som utjämnande niacinamid. Minus för anpassningsbar
nyans som inte passar mörkare hudtoner. BETYG: 4,6 Läs mer och köp här.
CC cream 5: Bäst SPF från Decléor
Hydra floral white petal spf 50 protective CC cream, 335 kr/40 ml, Decléor.
Kladdfri, snabbtorkande och lätt täckande – perfekt för soliga sommardagar. Ger fin lyster utan tecken på oljighet och ett silkeslent och återfuktat resultat. Jobbar långsiktigt med pigmenteringar. Minus för doften och för en lång innehållslista som kan utesluta känsliga hudtyper, men plus för hög spf. BETYG: 4,2 Läs mer och köp här.
BB cream: Bra budgetval från L’Oreal
Glam nude magique BB cream 5-in-1 spf 20, 149 kr/ 30 ml, L’Oréal Paris.
Plånboksvänlig kompis som håller vad den lovar. Reducerar oönskad glans och har medeltäckning som håller hela dagen. Finns i tre färger och ska också anpassa sig efter din hudton vid applicering. Lätt att arbeta in i huden och har smidig förpackning, men återfuktar inte lika bra som konkurrenterna. Minus för stark doft och låg spf. BETYG: 4,1 Läs mer och köp här.
Färgad dagcrème: Smidig återfuktare från Dermalogica
Sheer tint spf 20, 499 kr/40 ml, Dermalogica.
Härlig fuktcrème med skir täckning som plumpar huden. ”Ett bra alternativ till foundation för supertorrisar. Huden känns behagligt mjuk hela dagen”, säger skönhetsredaktör Maria Ahlgren. Täcker inte rodnad och svår att bygga upp till hög täckning, så komplettering med concealer behövs. Minus för stark doft, högt pris och låg spf. BETYG: 4 Läs mer och köp här.
Innehåller köplänkar.
Vanliga frågor och så lyckas du med BB- och CC cream
Vad är skillnaden mellan dessa produkter och vanlig foundation?
Bokstavscrèmer – eller färgade dagcrèmer – är ofta lättare och mer lika en hudvårdsprodukt i konsistensen än vanlig foundation, som traditionellt sett är mer ”pudrig” och pigmenterad, även om gränserna i dag minst sagt är flytande. Naturlig täckning i kombo med hudvårdande ingredienser och solskyddsfaktor gör dessa produkter självskrivna i semesternecessären.
Hur applicerar jag crèmen?
Här är ännu en skillnad mot klassisk foundation – både bokstavscrèmer och färgade dagcrèmer är som gjorda för att smörjas in med fingrarna, med minimal ansträngning. Perfekt på sommaren när vi inte orkar släpa med oss penslar, makeupsvampar och beautyblenders.
Kan jag skippa min vanliga dagcrème?
Om du använder serum under din färgade dagcrème eller BB-/CC cream och inte känner dig torr kan det räcka, men testa dig fram. Generellt ersätter dessa crèmer inte resultatinriktade hudvårdsprodukter, utan ska ses som lättare makeup med hudvårdsbonus.
Räcker produkterna som enda solskydd?
Det beror på hur frikostig du är med produkt, men sannolikt inte. För det första bör du alltid ha spf 30 eller högre i ansiktet. I detta test drog vi den nedre gränsen vid spf 20, eftersom urvalet annars skulle bli för begränsat, men även med produkterna som ligger högt i spf kommer du antagligen inte att applicera en tillräckligt stor mängd för att komma upp i den spf som anges på tuben. Till ett medelstort ansikte behövs minst en halv tesked produkt för att komma upp i den angivna solskyddsfaktorn.
Men varför ska jag ens använda makeup med spf om det inte räcker?
Därför att det är ett toppenbra komplement! Det finns två saker som huden aldrig kan få för mycket av – fukt och spf. Det är också viktigt att ditt huvudsolskydd är av bredspektrumtyp och skyddar mot både UVA- och UVB-strålar.
Min hud är väldigt torr. Vilken produkt ska jag välja?
Är du ute efter fukt och vill baka in effektiv hudvård i makeuprutinen bör du spana in testdeltagarna från Dermalogica och Klairs.
Jag har problem med pigmenteringar. Vilken crème passar mig?
Testvinnaren från Lumene har hög täckning, medan Decléors CC cream innehåller ingredienser som har långsiktig effekt på pigmenteringar. En makeup-produkt kan dock inte ersätta djupgående serum, utan är en quick fix som kan ses som en förlängning av hudvårdsrutinen.
olstänkt svall som böljar likt en glänsande matta, eller en nikotingul risbuske med Y-formade toppar? För de flesta av oss stannar illusionen om det perfekta sommarhåret vid just en illusion.
Kanske beror det på att vi har så fullt upp med solcrème och myggspray att håret glöms bort, men den stora boven är nog ändå att de flesta sol-ovana nordbor inte vet vilken extra omsorg håret kräver på sommaren. För det är sannerligen satt under en viss press.
– På sommaren utsätts håret för sol som bleker håret, och vatten med både salt och klor. Vi har också en tendens att sätta upp det i en knut när det är blött, eller tvätta det oftare i och med alla bad. Håret blir ömtåligare när det är fuktigt, och blir håret porösare fastnar orenheter lättare och då degenererar hårets kvalitet, förklarar Christian Andersson, tekniker och frisörutbildare på Wella Studio i Stockholm, och fortsätter:
– Solen aktiverar också metaller som finns i håret och bildar fria radikaler som kan göra håret mer poröst.
”Hår som utsätts för saltvatten och klor blir torrt, slitet och missfärgat”
Emelie Johansson, frisör och utbildare för Hairtalk, instämmer:
– Den största utmaningen är att hålla håret glansigt och färgen fin. Ett hår som utsätts för sol bleks, vilket kan vara tråkigt om du färgar håret och vill behålla din färg. Ett hår som sedan utsätts för saltvatten och klor blir lätt uttorkat, slitet och missfärgat, säger Emelie.
Lyckligtvis finns en hel uppsjö produkter som är gjorda för att detoxa, skydda, stärka, återfukta och reparera våra sommarhår. För att rensa bort salt, klor och metaller är djuprengörande schampo ett måste, men i hårets semestergarderob bör det även ingå förebyggande UV-skydd, fuktbomber och reparerande produkter som fyller en funktion även när solsäsongen är förbi (scrolla ner för våra favoritproduter!). Redan på stranden kan du dock påbörja skademinimeringen.
– Varje gång som du har badat i saltvatten är det bra att skölja ur håret direkt med vanligt vatten om möjlighet finns, säger Emelie Johansson.
Badkruka? Då kan du testa Emelies andra strandtips, nämligen att fukt- och näringsbomba håret med inpackning under strandtimmarna. Applicera, fläta håret och låt verka medan du njuter i solstolen.
Ett vanligt semesterproblem (som kan kvala in på livets topp-5 i-landsproblem) är att hårfärgen – naturlig eller färgad – tappar glöden. Bästa försäkringen är UV-skydd för håret.
– Solen bleker pigmenten, och därför kan håret tappa glans och djup. Har du dessutom färgat håret eller slingor påverkas håret snabbare av solen och slår oftast mot orange, gult eller rött. UV-skydd speciellt utvecklat för hårpigment dämpar den effekten, säger Sacha Mitic, grundare av Sachajuan.
Blont hår behöver kalla pigment – brunetter bör investera i en färginpackning
Vissa hår kräver dessutom specialvård. De senaste åren har hårförtjockning och förlängning med skonsamma metoden Hairtalk blivit populärt. Emelie Johansson är expert på Hairtalk och lyfter fram återfuktande produkter som balsamspray, olja och fuktinpackning som löshårets sommarhjältar. Undvik produkter av repair-typ med protein och keratin – som annars är guld för sommarhår – om du vill behålla löshåret under semestern.
För blonderade hår behövs påfyllning av kalla pigment, eftersom solen drar ur färgpigment och enbart lämnar kvar det gula. Testa Wellas schampo och balsam-kombo Invigo blonde recharge, som finns med både varma och kyliga undertoner. Brunetter bör investera i en färginpackning som ger både glans och färg (Damernas Värld älskar Revlons Nutri color creme). Många salonger erbjuder också en glossingbehandling som nyanserar håret och snabbt ger ny glans mellan färgningarna.
För toppar som temporärt måste lagas mellan klipptiderna är Ghd:s hemmabehandling Advanced split end therapy värd sin vikt i guld. Sist men inte minst ett knep från Emelie Johansson:
– Klipp håret före semestern, eftersom ett friskt hår är mer tåligt än ett skadat.
Produkter som hjälper mot torrt, skadat och frissigt hår
Solskydd för håret
Ladda strandväskan med dessa hårtarbetande solpoliser för att mota skador i grind och skydda färgpigmenten från ödeläggelse. Viktigt att poängtera är att UV-produkter skyddar hårets pigment, men inte huden i hårbotten. Har du blottad bena eller glesa partier är en hatt eller ett spf-spray för ansikte/kropp det bästa skyddet.
2. Hårmist Su hair milk, Davines.
UVB-skydd och citrusextrakt verkar som en väldoftande sköld mot solens sabotage. Spritsa i hårbotten och på torra eller fuktiga längder under dagen. Läs mer och köp här.
3. Hårmist Sun care protective veil, 275 kr/100 ml, Aveda.
Bäddar in hårstråna i en osynlig film av skyddande solfilter. Pluspoäng för handbagagevänligt format. Läs mer och köp här.
Produkter mot frissigt hår
Tropiska klimat, kvava sommardagar eller inkommande åskväder kan förstöra en frisyr på nolltid. Hög luftfuktighet betyder för många ett barr som sväller till elchockad ryssmössa. Ta kontroll över stråna med marknadens bästa frisstämjare.
1. Antifriss-spray No frizz humidity shield, Living Proof.
Lockigt hår eller tendens till friss? Spana in denna viktlösa favorit som låser ute både frissframkallande fukt och UV-strålar. Läs mer och läs här.
2. Fuktförseglare Dream coat supernatural spray, Colorwow.
En revolution för frisslejon. Spraya i handdukstorkat hår, föna och njut av sidenslätt hår i cirka fem tvättar. Läs mer och köp här.
3. Nattolja Essence absolue overnight serum, Shu Uemura.
Precis som huden älskar håret produkter som maxar din reparerande skönhetssömn. Applicera, sov och vakna till glossiga längder. Läs mer och köp här.
Hårinpackning för torrt och skadat hår
Lägg till en inpackning var tredje till femte tvätt, och ditt hår kommer att tacka dig med glans, studs och ny livsglädje. Applicera i handdukstorkat hår för bäst effekt. För att ytterligare dopa rutinen, applicera en inpackning av leave in-typ i handdukstorkat hår efter tvätt.
1. Inpackning The wake up circle, Davines.
Budgetvänlig hårinpackning som enkelt slinker ner i handbagaget och gör sommarstressat hår som nytt. Bättre blir det inte. Läs mer och köp här.
2. Leave in-inpackning All soft mega leave in, Redken.
För Sahara-torra strån finns räddningen i denna tub. Applicera efter balsam i rent handdukstorkat hår och låt sitta. Läs mer och köp här.
3. Inpackning Head & hair heal masque, Maria Nila.
Lindrar känsliga, kliande hårbottnar och hindrar sköra strån från att gå av. Ger på sikt tjockare och friskare hår. Läs mer och köp här.
Återfuktande och djuprengörande detoxschampo
Det är frestande att tvätta håret dagligen på sommaren, men försök ha is i magen. Ofta räcker det att skölja ur saltvattnet och återfukta med balsam i längderna. Djuprengör skalp och hår en gång i veckan med ett detoxschampo.
Fuktcrème och fuktmist är produkter som vi främst förknippar med hudvård, men även i hårets produktarsenal bör en fuktprodukt ingå så här i trassliga torrtider. Smörj dagligen håret med fuktcrème och släng ner en fuktmist i strandväskan att duscha håret med under dagen.
1. Fuktcrème High dive moisture + shine cream, R+Co.
Precis som huden mår bra av att smörjas blir håret lyckligt av en fuktfylld insmörjning. Läs mer och köp här.
2. Fuktcrème Soleil CC crème, Kérastase.
Bäddar in stråna i en mjuk, UV-skyddande famn, ger glans och plåstrar om semestersåren. Läs mer och köp här.
recis som målaren har sin pensel och färgspruta behövs rätt verktyg i makeupväskan för att våra dyrköpta produkter ska kunna utföra sin sanna magi – inte minst när det kommer till foundation och underlag.
Makeupvärlden är en djungel med oändliga val av konsistenser och nyanser, men kanske ännu mer förvirrande är valet av borstar och penslar. Syntetiskt eller äkta hår? Vilken form på borsten är bäst? Och den stora knäckfrågan – vilka borstar behöver jag egentligen?
Allt som egentligen krävs för makeup är sex till sju väl valda verktyg.
Sanningen är att det inte finns något magiskt kit som fungerar för alla. Det handlar om att skräddarsy sin egen verktygslåda. Dina borstpreferenser är lika personliga som din foundationnyans.
– Att väja rätt borstar är en smakfråga. Allt som egentligen krävs för makeup är sex till sju väl valda verktyg, säger Henrik Steen, chefsmakeupartist på Lancôme i Norden.
Penslar eller fingrar?
En fråga delar skönhetsfantaster i två läger: fungerar inte fingrarna lika bra? Antingen älskar man fingrarna för att applicera allt från foundation till crèmeögonskugga och läppstift – supermakeupartisten Pat McGrath är känd för att nästan enbart jobba med fingrarna för att uppnå en riktigt sömlös effekt – eller så skulle man aldrig drömma om det. För makeupartisten Sandra Wannerstedt är fingrarna favoriten för foundationapplicering.
– En borste jag skulle kunna leva utan är foundationborsten. Jag tycker att man klarar sig med fingrarna, eller möjligtvis en beautyblender, säger hon.
Tvätta dina penslar minst en gång i veckan.
Men det finns en del fallgropar att tänka på för fingerfantasterna. Bland annat ska personer med oljig hy vara försiktiga med fingertopparna, eftersom fett kan föras över från hud till hud och förvärra problemet. Den största boven är dock bakterierna. Vilket leder oss över till …
Tvätta och rengöra sminkborstar – så gör du
Oavsett om du föredrar fingrar eller penslar är hygienen A och O. Att tvätta händerna innan du applicerar foundation med fingrarna är för många självklart. Däremot tänker få på hur smutsiga deras verktyg är.
– Tvätta dina penslar minst en gång i veckan med rengöring som är gjord för borstar. Jag använder den från Linda Merhens, som är guld, säger Sandra Wannerstedt, och fortsätter:
– Tänk på att fett löser fett, så har du en foundationborste kan du använda lite olivolja först för att lösa upp oljerester och sedan tvätta som vanligt.
Syntetiska borstar håller bättre och kan användas till både puder och flytande produkter.
När du tvättat dina borstar är det viktigt att låta dem torka platt. Vatten som rinner ner i skaftet kan lösa upp limmet som håller hårstråna på plats.
En annan viktig fråga vid borstvalet är materialet. I dag tillverkas de flesta borstar på marknaden av syntetiskt hår, som polyester och nylon. De är inte riktigt lika mjuka som borstar med äkta hår, men generellt mycket billigare och lättare att hålla rena. Syntetiskt hår fungerar bäst med krämiga produkter, som concealers, foundation och läppstift.
Makeupartisten Sandra Wannerstedt väljer syntetiska borstar som ett ställningstagande mot hur djur behandlas i pälsindustrin.
– Dessutom håller syntetiska borstar bättre och kan användas till både puder och flytande produkter. Borstar med äkta hår slits otroligt mycket om de används tillsammans med flytande produkter, säger hon.
Så väljer du rätt sminkborste till din foundation
Du har hittat din perfekta foundation, så nu är det dags att plocka ihop den perfekta verktygslådan för felfri applicering. Vi har kartlagt redskapen som du behöver för varje look, från skirt, lystrigt och krämigt till täckande och sammetsmatt.
Den lilla äggformade svampen funkar för både flytande makeup och puder – och för att sudda ut fel som för skarpa rougekanter.
Teknik: Blöt och krama ur svampen. Tryck ut foundation på handens ovansida. Doppa blenderns trubbiga del och jobba från mitten av ansiktet och utåt i studsande rörelser. Med den spetsiga delen applicerar du där du önskar högre täckning.
Fördelar: Naturligt resultat eftersom en beautyblender ”trycker in” produkten i huden. Täcker även torr, fnasig och ojämn hud med ett jämnt lager.
Nackdelar: Suger upp en hel del produkt. Kan även plocka upp produkter du redan applicerat och därmed skapa en ojämn bas.
2. Ovala sminkborstar – funkar även för pudervarianter
Ovala foundationborstar har länge använts av proffs för att sudda ut och jämna till underlagsprodukter. Funkar lika bra till puder som till flytande produkter.
Teknik: Jobba med lätt hand i cirklar, från ansiktets mitt och utåt.
Fördelar: Ger en otroligt jämn applicering, oavsett om du använder puder eller flytande foundation. Borstens stora yta gör även appliceringen snabb och smidig.
Nackdelar: Det kan ta några försök innan du får in snitsen med den ovala foundationborsten. Kan vara lite svårnavigerad vid näsborrarna och under ögonen.
Den perfekta borsten för att trolla fram röda mattan-redo hud med flytande foundation.
Teknik: Dutta lite foundation på handens ovansida och doppa borsten. Använd den platta sidan där du vill ha högst täckning, som vid näsan och hakan. Vänd borsten och jobba uppifrån och ned för att blanda in produkten och sudda ut ojämnheter.
Fördelar: Ger en hög täckningsgrad och finns i många olika varianter. Lätt att rengöra.
Nackdelar: Det kan vara svårt att få till en helt jämn bas. Tenderar att lämna streck, men med lite tålamod är den lättjobbad.
4. Stipplingborste – airbrusheffekt även för oljig hy
Används till flytande foundation för att ge en airbrushad effekt.
Teknik: Häll ut lite foundation på handens ovansida. Doppa borsten och jobba in i huden med lätt hand i cirklar för att undvika linjer och streck.
Fördelar: Idealisk för att uppnå ett skirt och naturligt resultat med flytande foundation. Passar allra bäst för oljig till normal hud.
Nackdelar: Stråna har en något ”peelande” effekt, vilket kan irritera torr och fnasig hud. Vissa ogillar stipplingborstar, eftersom det krävs en del snits på tekniken för rätt resultat. Tänk på trycket – lätt ska det vara!
En puderborste för foundation? Ja, den fluffiga texturen är perfekt för att skapa en skir bas. Finast applicering ger en mer rundad borste. Även mästerlig för applicering av mineralfoundation i puderformat, mineralpuder och löspuder för fixering.
Teknik: Plocka upp foundation från handens ovansida. Jobba snabbt i cirklande rörelser.
Fördelar: Med puderborsten får du total kontroll över hur mycket produkt som hamnar på huden.
Nackdelar: Flytande foundation kan sjunka ner mot roten av håren, då de inte sitter lika tätt som på en foundationborste.
Foundationborstens bästa vänner – set med 4 bra sminkborstar som fixar jobbet
Ge foundationborsten sällskap av kompisar som fixar resten av makeup-jobbet.
1. Rougeborste – piggar upp ansiktet
Färg på kinden skulpterar, piggar upp och är pricken över i. Oavsett om du väljer solpuder eller rouge är en borste med lite bullig form perfekt för att ge liv åt kinderna och mejsla fram knivskarpa kindben.
Plitor, ytliga blodkärl eller spår av sömnlösa nätter – en concealer löser allt. Den perfekta concealerborsten är liten och precis i sin applicering. Har du svårt att sudda ut kanterna, tryck till med beautyblendern.
Finns det något som skriker festsäsong mer än sotade ögon? Med rätt borste är sotningen lättfixad. Vi gillar varianter med en fluffig sida för att applicera basfärg och sudda, samt en spetsigare sida för att definiera.
& Other Stories utökar nu sitt skönhetssortiment tillsammans med kändis-hårstylisten Kylee Heath från Los Angeles som fokuserar och är expert på hårkvalitet för den röda mattan. Hårvårdsserien kommer i butik den 16 augusti men redan nu kan du kolla in produkterna här nedan!
— Tillsammans med Kylee Heath drevs vi av inspiration från livet i LA och tittade på vilka hårvårdsprodukter vi skulle vilja använda efter en morgon på stranden, en dag på jobbet eller en natt ute på stan, säger Frida Fagerholm, Head Of Beauty på & Other Stories och fortsätter:
— Vi delade upp det i tre kategorier: Restore, Universal och Fullness. Kategorierna ger dig möjligheten att skapa looken du eftersträvar: hår med volym eller textur, lockigt eller vågat hår samt lent och glansigt. Allt med en väl balanserad formula som kommer hålla hela dagen.
& Other Stories nya hårvårdskoncept består av runt 14 högkvalitativa produkter med allt från schampoo, balsam och Blowout Lotion till Scalp Scrub och Beach Spray. De tre kategorierna Restore, Universal och Fullness har alla en stark röd tråd genom kollektionen och funkar att blanda mellan varandra.
Denna kategori betyder helt enkelt att reparera och förebygga hårets näring, glans och styrka som får håret att se hälsosamt ut. Dessa produkter kan användas dagligen eller när du vill ge håret en extra touch av kärlek. Produkterna är fyllda med återfuktande keratin och hibiscus-extrakt som gör hårfibrerna fylligare. En blandning av kokos, jojoba och avokado-olja skyddar skadat och slitet hår. Produkterna som hör till denna serie är Scalp Scrub, Intensive Mask, Hårserum, Leave-in Mask, Shampoo och Treatment.
Universal
Kategorin är för de övergripande produkterna som är med steg för steg i allt från förberedelser till den slutgiltiga looken, oavsett om de är slarviga lockar eller perfekt fönat hår. Produkterna består av artichoke, moringa tree och quinoa som är utvaldt för att boosta hårets kvalitet. Stylingprodukterna ska skydda mot värme och motverka frissigt och statiskt hår. Produkter som hör till denna kategori är Beach Spray, Blow out Lotion, Primer Spray, Hårspray, Torrschampoo, Shampoo och Balsam.
Fullness
Detta står helt enkelt för de produkter som utlovar volym, textur, fyllighet, studs och lätthet. Produkterna består av pea-extrakt, loquat löv och sjögräs. Ingredienserna ska bevara håret återfuktat men utan att det känns tungt. Produkterna i serien är Volympuder, Thickening Cream, Textur spray, Torrschampoo, Balsam och Shampoo.
Här finns en hårstyling-turtorial av Nicole Husman med hennes favoriter från kollektionen:
Fukt är ditt bästa vapen mot falnande bränna. Smörj alltid in dig efter en dag i solen, och fortsätt smörja även när stranddagarna tar slut. Vill du verkligen vakta brännan, smörj både morgon och kväll.
Kanske har du sett produkter märkta ”after sun lotion”, och undrat hur dessa används och om de verkligen funkar? Aftersun-lotioner har formulerats med ingredienser som lugnar och återfuktar huden, och håller brännan fräsch längre. De appliceras som vanlig bodylotion.
Att exfoliera (peela) är viktigt inför sommaren och för att få en så snygg solbränna som möjligt ska du gärna exfoliera regelbundet under sommaren för att hålla brännan jämn och fräsch, men när sommaren närmar sig slutet kan du dra ner på exfolierande produkter som skrubbar eller peelar huden allt för mycket. En rejäl skrubb kan få din solbränna att rinna ner i duschbrunnen.
Peeling en gång i veckan räcker, och där emellan fuktbombar du järnet. Skippa också kroppslotioner med peelande syror. Brukar du vaxa benen är det läge att ta en paus, och försiktigt raka benen istället. Eller låt fjunen frodas i den gyllene brännans namn!
En lystergivande kroppslotion som är både fuktgivande, lugnande och mjukgörande från sheasmör och blåbär. Innehåller mica, en naturlig mineral som ger huden ett diskret skimmer så din hud kommer inte bara att kännas mjuk, fast och följsam utan även få en härlig, ny lyster. Rekommenderas att använda efter peeling. Läs mer och köp här.
5. Och slutligen…
Inför nästa säsong, preppa huden några månader innan strandsäsongen drar igång med så kallade solpiller. Det finns olika varianter på marknaden som fyller på med näringsämnen som bidrar till att stötta pigmenten och göra din naturliga bränna både djupade och mer långvarig. Soltabletterna ger dessutom ett visst skydd mot de farliga strålarnas oxiderande (=åldrande) effekt, även om de inte på något sätt kan ersätta din vanliga solskyddsfaktor (för du vet väl att bränna som långsamt byggs upp med hjälp av SPF håller längre?).
Bästa soltabletter: Imedeen Tan optimizer, 60 tabletter. Börja ta en tablett om dagen en månad innan solexponering. Fortsätt sedan genom hela säsongen. Funkar lika bra efter solsäsongen. Läs mer och köp här.
Handkräm 1: Solklar favorit – vår vinnare och bäst i test
Clarins Hand & nail treatment cream, 100 ml.
Underbar produkt som får händerna att se yngre ut. Går snabbt in utan kladd. Nästan så att vi hör händerna dra en lättnadens suck när törsten släcks. ”Handcrèmernas Rolls-Royce”, säger en testare. BETYG: 5 Läs mer och köp här.
Handkräm 2: Minskar ålderstecken
Filorga Hand-absolute, 50 ml.
Motverkar pigmentfläckar och andra ålderstecken som syns tydligt på händerna. Återfuktar på djupet men är ganska lätt – komplettera med fet crème ovanpå om du är supertorr. Smidig tub och härlig doft. BETYG: 4,7 Läs mer och köp här.
Handkräm 3: Budgethjälte som räddar extremt torra händer
Eucerin Repair hand creme 5 % karbamid, 75 ml.
Innehåller karbamid som effektivt binder fukt och räddar den allra torraste huden. Torrhetssprickorna läker snabbare. Händerna känns mjuka och effekten är långvarig. Stort plus för priset – budgetfavoriten nummer ett! BETYG: 4,5 Läs mer och köp här.
Handkräm 4: Snyggaste tuben
L’Occitane Dry skin hand cream, 150 ml.
Sheasmör gör krämen riktigt gosig och fet, men bäddar in tassarna utan kladd. Perfekt som kur över natten. ”Fransklyxig förpackning som gärna får ligga framme”, säger en testare. BETYG: 4,3 Läs mer och köp här.
Handkräm 5: Lagar sprickorna
Avène Cold cream hand cream, 69 kr/50 ml.
Hjälper och skyddar effektivt vinterspruckna händer. Crèmen tar någon minut på sig att sjunka in ordentligt, men det behagliga resultatet håller å andra sidan i sig genom ett antal handtvättar. Mycket bra pris. BETYG: 4,2 Läs mer och köp här.
Nuxe Rêve de miel hand & nail cream, 75 ml.
Ger skön och återfuktad känsla. Väldigt lätt att arbeta in i händerna. Kladdar inte alls och kräver minimal mängd för att få ett bra resultat. Testarna ger ett litet minus för en onödigt stark doft. BETYG: 4 Läs mer och köp här.
Handkräm 8: Prisvärd krishantering – passar hud med eksem
Neutrogena Norwegian formula hand cream, 50 ml.
Känns först kladdig, men blir snart silkesmjuk. Som gjord för riktigt torra vinterhänder. Ger snabbt resultat. Oparfymerad, vilket gör den toppen för eksemdrabbad hud. Dryg. BETYG: 3,9 Läs mer och köp här.
SÅ GICK TESTET TILL
Minst tre personer testar varje produkt för att en jämförelse ska kunna göras. Samtliga produkter testas även av vår skönhetsredaktör. Testperiodens längd varierar, men den är aldrig kortare än två veckor. Allt från doft och konsistens till hur resultatet upplevs bedöms. Därefter sammanställs recensionerna och ett medelbetyg räknas ut.
Så får du mjuka händer – tips och svar på vanliga frågor
Torra händer och sprickor i fingertopparna är en trist verklighet för många, speciellt under vintermånaderna. Händerna får utstå mycket i vardagen, och just därför är det viktigt att vårda dem lite extra.
Vad bör jag tänka på när jag applicerar min handkräm?
Svar: Många trycker i en stor klick handkräm mitt i handflatan, vilket inte bara gör att det går åt mer kräm, den upplevs även som kladdigare. Applicera i stället handkärmen på ovansidan av handen och gnid händerna mot varandra. Massera försiktigt in krämen i huden på fingrarna och ta sedan handflatan.
Finns det några ingredienser man ska akta sig för i en handcrème?
Svar: Precis som i all skönhetsvård finns det omdiskuterade ämnen i handkräm. Som regel bör du undvika crèmer som är starkt parfymerade, då detta kan irritera händerna. Om innehållslistan även pekar på mycket vatten och alkohol bör du tänka över köpet, då dessa ingredienser torkar ut. Silikoner är också något du ska välja bort.
Handkrämen biter inte på mina självsprickor. Hur får jag bort dem?
Svar: Händerna behöver tas hand om minst lika mycket som ditt ansikte. Det är viktigt att hålla efter innan det är för sent och sprickorna börjar bli för djupa. I dag finns många olika handmasker, eller så gör du din egen variant av handinpackning, till exempel genom att sova med inoljade händer i bomullshandskar. Har du inga bomullshandskar kan du smörja in händerna och stoppa dem i plastpåsar.
Finns det någon huskur mot torra händer?
Svar: Många varor som brukar finnas i skafferiet är rena guldet för torra händer. Mosa en avokado och blanda med lite olivolja och socker och applicera på händerna. Sockret blir en finkornig peeling, medan fettet från avokadon är en fuktbomb och olivoljan gör handen mjuk. Även kokosolja fungerar på vintertrötta händer.
Med åldern har mina händer börjat bli rynkiga. Går det att trolla bort?
Svar: Liksom med många andra sorters skönhetsprodukter finns det ett hav av antiage-produkter för händerna. De ska reducera ålderstecken och återfukta. Även handkräm med solskyddsfaktor är att rekommendera, då spf förebygger åldrande.
Händerna blir så kladdiga när jag smörjer in dem. Hur löser jag det?
Svar: Handkräm är lätt att överdosera, och blir då mer av en börda än något som gör nytta. När du applicerar krämen ska du hellre applicera för lite än för mycket och i stället applicera oftare. Om du trots allt råkar trycka ut för mycket ur tuben, dutta bort det med en frottéhandduk.
4 vanliga misstag som ger dig torra händer
1. Du utsätter händerna för mycket vatten. Självklart ska du tvätta dina händer, men tänk på att exempelvis sätta på dig gummihandskar när du diskar. Ett tips är också att tvätta händerna i ljummet vatten i stället för varmt.
2. Tvål torkar ut. När du tvättar dina händer behövs en minimal mängd tvål för att de ska bli rena och många tar ett eller två pump för mycket. Minska på tvålmängden eller byt ut tvålen mot en mildare olja. Då blir dina händer återfuktade i stället för uttorkade.
3. Du smörjer in händerna för sällan. Smörj in händerna med handcrème i små mängder men ofta. Ett smart tips kan vara att placera en handcrème bredvid tvålen på handfatet och göra smörjandet till en ny vana.
4. Du behandlar inte händerna ordentligt. Att smörja händerna är en bra bit på vägen, men ibland krävs ett extra ryck för att bli av med torrheten. Peela händerna i samband med att du duschar och smörj in dem med en fet kräm efteråt.
Väduren älskar tunga, sexiga dofter. Tuff, kaxig och magnetisk är ord som beskriver den utmanande Väduren – ord som även passar in på den klassiska doften Gucci Guilty. Varm och spännande, med toppnoter av syren och persika som lockar fram kvinnligheten. Här finns även patchouli, en växt vars doft förmedlar styrka.
Oxen strävar efter att vara klassisk och ultrakvinnlig. Jordig och sensuell är ord som beskriver Oxens doft väl, och Moonlight patchouli från Van Cleef & Arpels är en perfekt matchning. Den är påkostad och tidlös med noter av ros och iris blandat med utmanande nyanser av mocka och läder.
Den utåtriktade Tvillingen utstrålar glitter och feststämning, då passar Ever bloom från Shiseido som handen i handsken. Elegans och lekfullhet uttrycks med härliga noter av jasmin, lotus och ros samt djupare och mer sensuella noter av mysk och apelsinblomma.
Kräftans doft ska inte vara speciellt uppseendeväckande utan mer trygg och subtil – precis som Marc Jacobs Decadence divine. Där finns noter av allt från champagne och bergamott till kaprifol och saffran. Precis som stjärntecknet är doften fräsch och minimalistisk.
Lejonet är passionerad och gillar att göra avtryck. Det är hög kvalitet som gäller och stjärntecknet älskar känslan av att utstråla värme, stil och klass. Den exklusiva doften Galop d’ Hermès med noter av läder, ros och saffran är som gjord för Lejonet. Detta är pondus i doftform!
Jungfrun är en svårtippad person. Fasaden må vara perfekt, men under ytan gömmer sig lite av ett vilddjur. Jungfrun gillar dofter som utstrålar renhet, kaxighet och föränderlighet och hon hittar det hos Miss Dior. Noterna är bland annat hallon, granatäpple och svartvinbär blandat med en lite kryddigare doft av rosépeppar.
Den perfekta Vågen har klass, är medveten om sig själv och även sin påverkan på andra. Precis som doften My Burberry black märks hon i mängden, och noterna av sensuell jasmin, lekfull ros och mystisk patchouli gör henne åtråvärd, men svårfångad.
Skorpionen är sexigheten själv. Magisk, mystisk och magnetisk är beskrivningen för detta vassa stjärntecken. Ett självklart val är Always red femme, där flaskans design i sig osar av förförelse. Den ljuvliga blomdoften med inbjudande inslag av vanilj, svartvinbär och mossa får varje människa på fall.
Cool, obunden, hippiechic och lite galen – så beskrivs Skytten. Hon har huvudet på skaft och är påläst på det mesta. Precis som Pop från Stella McCartney är hon kaxig, djärv och väldigt cool. Doftnoten är en härligt blommig tuberos som blandas med sandelträ, vilket skapar en otippat feminin doft. Den fullkomligt skriker girl power.
Makt är sexigt, tycker Stenbocken. Hon är makthavaren som med sin blotta närvaro får folk att böja sig för hennes vilja. Hon är väluppfostrad, elegant och korrekt, och hennes doft, The scent for her från Hugo Boss, är lyxig och sensuell. Doftackorden är persika och fresia som möts av syrenväxten osmanthus – den perfekta kombinationen för Stenbocken.
Vattumannen är zodiakens wild card. Hon är en frispråkig och innovativ trendsättare. Men framför allt är hon medmänsklig och vänlig, precis som doften White forest från Björk & berries, med en inbjudande fläkt av trä och frisk luft. Toppnoterna är bland annat apelsin och svartvinbär som sedan kombineras med björk, rosa fresia och cederträ.
Fisken har det mesta: stil, känsla och en förmåga att förändra sig. Hon är känslig, med ett öga för konst och musik, och hon ligger ofta ljusår före andra med sin klädstil. Chloés doft är dov och ganska enkel, men framför allt fräsch, precis som hon själv. Doftnoterna är en blandning av härliga rosor mot en träig bas.
Hon är supermodellen som blev affärskvinna och skönhetsentreprenör. Inför hennes 50-årsdag träffade Damernas Värld Emma Wiklund för att prata skönhetsrutiner, höjdpunker ur karriären, nya produktserien för 50+ och varför pro-age är det nya anti-age…
Grattis på 50-årsdagen! Hur känns det?
– Det känns väldigt bra! Jag har inte någon åldersnoja alls. Det finns så mycket annat att noja över, man kan ju inte noja över saker som man inte kan förändra. Jag tycker att man ska fira. Jag ska ha fest!
Hur har din skönhetsrutin ändrats med åren?
– Min hudvårdsrutin har fler steg i dag jämfört med för ett par år sedan, och fler aktiva ingredienser. Jag slarvar aldrig med rengöring, och har mer och mer anammat den koreanska beautyrutinen där man tar bort makeup med flera olika produkter för att sedan återfukta och boosta med andra produkter. En sak som jag alltid säger är att man måste ha råd med sin dagliga skönhetsrutin. Om du köper ett dyrt serum men inte rengör ordentligt på kvällen kan det ändå inte gå ner i huden för att den är blockerad med makeup.
Beskriv en typisk skönhetsrutin på morgonen?
– Jag tvättar ansiktet i duschen med min Facial wash och smörjer sen in mig med serum, ögoncrème och dagcrème ur min nya Ultimateserie. Jag är ju naturligtvis såld på min nya serie som är grymt skön och funkar bra under makeup. I den nya dagcrèmen har vi tillsatt en alg som ger fin lyster och antioxidanter. I en dagcrème vill jag också ha ingredienser med direkt effekt. En sak med att bli äldre är porerna… Man får ju sämre elasticitet med åren och porerna ser större ut, därför använder vi förutom djupgående ingredienser även direktverkande ingredienser som gör att man direkt ser hur porerna fylls ut. Sen blir det en lystergivande primer innan jag sminkar mig ganska minimalistiskt med CC-crème, brun mascara, concealer och crèmerouge.
Emma Wiklund Ålder 50 år. Gör Vd, grundare och ägare av skönhetsmärket Emma S. Bor Stockholm. Familj Man och två barn. Bakgrund Supermodell. Aktuell Fyllde 50 år den 13 september och lanserar hudvårdsserien Ultimate, för kvinnor över 50 år.
Och en typisk kvällsrutin?
– På kvällen kör jag min ögonmakeup-remover på ögonen. Det är en parfymfri lotion som är helt underbar, huden känns återfuktad efteråt. Sen använder jag Cleansing oil, innan jag tvättar med min Facial wash, för att sen i steg tre pH-balansera med Jasmine Facial toner. Sen blir det serum, ögon- och nattcrème. Två gånger i veckan byter jag ut min nattcrème mot en nattmask som får jobba hela natten. Om jag märker att huden är stressad tar jag ett steg tillbaka med vår Sensitive-serie.
Tänker du på vad du äter och tränar?
– Absolut! Ungefär 75 procent av hudvård är livsstil, men sedan är det viktigt att man väljer rätt hudvård utifrån hudtyp och ålder. Jag tränar mer i dag än för 20–30 år sen. Både yoga, megaformer (en hybrid mellan styrketräning och pilates, reds anm) och tuffare pulspass som crosstraining. Jag äter också hälsosammare, vilket har blivit mycket enklare och godare. Jag försöker äta mycket grönt och mindre kött, jag märker att jag mår väldigt bra av det. Men jag tycker också att det är jättegott med goda röda viner. Att träna mycket och äta bra handlar inte om att banta, utan om att få energi och ork.
Ungefär 75 % av hudvård är livsstil.
Vilken produkt kan du inte leva utan?
– Oj, vad svårt att välja! Just nu kan jag inte vara utan min Ultimate day cream som liksom smälter på huden. Och min Enzyme peeling… Sedan tio år tillbaka använder jag den en gång i veckan för att hålla min hy i schack. Då fanns det inte så många produkter med enzymer. När jag jobbade som modell pratade man inte om aha- och bha-syror, det var något som man köpte på salong. Eftersom hudens elasticitet blir sämre med åren, och man blir torrare, så syns små svarta pluppar av oxiderat talg mer. Enzympeelingen löser upp dem.
Upplever du att synen på äldre kvinnor har ändrats i skönhetsbranschen sedan du började din modellkarriär?
– Ja, och jag tycker verkligen att det är sunt att vi ser olika åldrar i dag. Då kan man enklare relatera till sin egen hy och ålder. För mig har begreppet anti-age alltid känns omodernt. Vadå ”anti”? Vi blir ju äldre! Det är inget att vara anti. Det var därför som vår första serie för mogen hy döptes till Ageless.
– Anti-age-hudvård har kommit att förknippas med ”rynkfri”, vilket jag tycker är helt fel. För mig ska en bra anti-age-serie jämna ut hudtonen, återfukta, ge lyster och reparera. Det kan i sin tur göra att exempelvis torrhetslinjer försvinner. Men rynkfri är inte det man ska sträva efter tycker jag, utan en ungdomlig fräschör, klar och frisk hy med följsamhet och lyster. Det är pro-age!
Det tog tre år att utveckla nya Ultimate-serien, med fokus på hud över 50. Varför tog det sådan tid?
– Vi gjorde ett ordentligt förarbete där vi verkligen ville förstå vad som händer med huden kring 50 och uppåt jämfört med när man är 30–40 år. Faktum är att vi får mycket tunnare och känsligare hy som behöver längre tid för att återhämta och reparera sig. Huden blir också torrare på grund av hormonförändringar. Halterna av kollagen och elastin har mycket med östrogenet att göra, liksom hyaluronsyran. Vi ville hitta ingredienser med både direkta och långtidsverkande effekter som kunde lösa dessa problem. När vi var klara gjorde vi studier i Tyskland för att kunna bevisa att produkterna verkligen funkar. Det tog helt enkelt tid innan vi fick allt på plats.
Emma Wiklunds skönhetstips till sina yngre jag Till mitt 20-åriga jag:
– Slarva inte med rengöringen och använd solskydd. Till mitt 30-åriga jag:
– Börja med produkter som innehåller A-vitamin. Till mitt 40-åriga jag:
– Anpassa din makeup efter din hy. Man märker att huden blir mattare och lite gråare, så man kan inte riktigt sminka sig som förut. Mest tydligt blir det med tjockleken på foundation och puderanvändningen.
Vilka är de största höjdpunkterna i din karriär?
– I modellkarriären minns jag när Gianni Versace började boka mig i början av 1990-talet. Det var ett kvitto på att man var i toppskiktet. Han var den designer som myntade begreppet ”supermodell”. Det var så viktigt att göra de visningarna ihop med alla de andra toppmodellerna. Brittiska Elle 1989 var mitt första Elle-omslag. Då hade jag bara varit i Paris några månader, så det var viktigt att få de där omslagen för att bygga sitt namn. Sen blev det videon till George MichaelsToo funky. Låten håller fortfarande, och kläderna från Thierry Mugler är som tidlösa konstverk. Jag har lite kontakt med de andra supermodellerna via sociala medier, men ingen som jag umgås med privat.
– Efter modellkarriären är det absolut hösten 2010, när vi lanserade de första Emma S-produkterna i Sverige. Jag minns så väl när jag såg produkterna i hyllan för första gången. Det var en härlig känsla.
Adventskalendern från Lumene står för årets finaste förpackning – riktig julkänsla! Julkalendern består av 20 hudvårdsprodukter och fyra sminkfavoriter. Läs mer och köp kalendern här.
7. Julig kalender med det bästa av skönhet
Det bästa av det mesta erbjuder den här adventskalendern från LookFantastic. Från hudvård till makeup och sminkverktyg! Extra plus för den juliga, röda färgen. Läs mer och köp kalendern här.
8. Lyxkalender för perfekt hy
Babors lyxiga julkalender får gärna flytta hem till våra badrumsskåp på en gång. Från serum till nattkrämer innehåller denna kalender allt för en perfekt december-hy. Läs mer och köp kalendern här.
Prisvärd julkalender från Revolution med allt från highlighters till ögonskuggor. Självklart i smidiga förpackningar att ta med i neccessären. Läs mer och köp kalendern här.
Örhängen med kristaller från Guldfynd. För varje produkt som säljs stödjer du Bröstcancerförbundet med tio kronor. Läs mer och köp här.
Svart t-shirt med ett bröst som symboliserar förlusten som drabbar många bröstcancersjuka. Designad av Visualisterna, all vinst går oavkortat till forskningen mot bröstcancer. Läs mer och köp här.
Rosa tygväska med texten ”Together fighting cancer” från Lindex. Alla intäkter för väskan går till Cancerforskning. Läs mer och köp här.
Rosa yogamatta från Sats, för varje såld matta går tio kronor till Cancerfonden. Finns att köpa på Sats träningscenter.
Bodylotion med doft av hallon och rabarber, från Apolosophy. För varje såld produkt går två kronor till Cancerfonden. Läs mer och köp här.
Rosa porslin ur serien Swedish Grace by Rödstrand. För varje såld produkt går 15 kronor till Cancerfonden. Läs mer och köp här.
Rosa bh i spets från Under statement. För varje såld bh skänks 100 kronor till National Cancer Society’s Pink Ribbon Campaign. Läs mer och köp här.
Guldfärgat armband med texten Together frånLindex. All vinst från försäljning går till cancerforskning. Läs mer och köp här.
könhetsredaktionen – den populära beautypodden som drivs av Damernas Värld och Stylebys respektive skönhetsexperter, Maria Ahlgren och Anja Skeppe Grahn, är en förstaklassig källa till allt du vill veta inom ämnet skönhet. I avsnittet Foundationgarderoben delar skönhetsredaktörerna med sig av sina bästa foundationtips, ett resultat av många års erfarenhet inom skönhetsbranschen.
Lyssna på avsnittet direkt här, eller scrolla ned för Marias fem bästa foundations, följt av duons bästa knep!
”Att ha en foundationgarderob kan låta som överkurs, men det behöver inte vara så svårt. Det kan räcka med att ha en foundation när man bara behöver lite tunn täckning, en när man vill ha en mer täckande bas och sedan en bb- eller cc-cream till dagar när man har mindre tid att lägga på basen och bara vill ha något lätt täckande”.
Tips 2: Ha inte samma foundation i hela ansiktet
”Du kanske tillhör de som har en ojlig t-zon (panna, näsa, haka) och torra kinder, till exempel? Då kan det vara smart att använda en foundation med en mer återfuktande formula på kinderna och sedan applicera en oljefri foundation på t-zonen”.
Tips 3: Våga investera
”Foundation är den typen av produkt som du med fördel gärna kan lägga lite mer pengar på, gör en investering och satsa på en foundation som passar dig perfekt och som du verkligen tycker om. Det är värt det”.
Tips 4: Prova alltid
”Gå gärna till en butik och kläm och känn på den foundation du funderar på att köpa, så att du kan få prova den innan du köper. Tveka inte heller att fråga om du kan få ett prov av produkten. Testa den sedan ett tag, så att du ser hur och hur länge just den produkten håller på din hud”.
Extratips: tillbehören som ytterligare bidrar till den perfekta basen
Morgonpasset kl 06-09: Skydda hyn mot dagens föroreningar
På morgonen börjar huden gå upp i beredskap inför dagens utmaningar, som luftföroreningar och sol. Kroppens egen produktion av antioxidanter ökar, samtidigt som reparationsprocesserna saktar ner. Detta betyder att huden är extra UV-känslig så här dags. Inget slarv med spf:en på väg till jobbet alltså! Morgonens rutin bör fokusera på skydd mot skadliga UV-strålar, luftföroreningar, stress och det blå ljuset från digitala skärmar, som orsakar skador i huden, triggar hudens känslighet och piskar på ålders-tecken som pigmenteringar, minskad elasticitet och förlorad lyster. Lyckligtvis kan vi enkelt montera upp en sköld mot fördärvet med några vältajmande produkter. Ingredienser som antioxidanter och C-vitamin kommer bäst till sin rätt på morgonen, och solskydd med minst spf 30 är ett måste oavsett årstid. Är du en av alla oss vars porer tycks bli slappare för varje dag är morgonen den rätta tidpunkten för ett porminimerande serum.
När vi är stressade ökar stresshormonet kortisol i kroppen, vilket i sin tur triggar hudens oljeproduktion och inflammatoriska tillstånd, samtidigt som produktionen av fuktämnet hyaluronsyra tappar takt. Runt eftermiddags-fikat slår olje-produktionen i taket, och nu glänser sannolikt T-zonen i all sin prakt. Serum och talg halkar runt i en enda röra, och har handen åkt skytteltrafik mellan tangentbordet och kinden under dagen är det nu bakterierna har fest. Samtidigt känner många av oss torrhet och stramhet, och huden är supermottaglig för fuktämnen som hyaluronsyra och glycerin. En buffé av vitaminberikade fuktmistar och matterande produkter, som silikonstift och så kallade ”blottingpapper”, är den perfekta räddningen att ha i skrivbordslådan. För att hjälpa kroppen att hantera stress-hormonerna inifrån, testa kosttillskott med den ayurvediska roten ashwaganda (även kallad indisk ginseng). När energidippenslår till, välj kallbryggt kaffe, coldbrew, eller matchalatte som ger uppåtkickar utan att elda på magsyran.
Kosttillskott med ashwaganda, Ksm-66 från Medicine Garden. Motverkar stress för hudvård som verkar inifrån. Läs mer och köp här.
Kvällspasset kl 17–21: Preppa med antioxidanter
Lagom tills du ska ut i rusningstrafiken börjar hudens yttre skyddsbarriär tappa styrfart, så att luftföroreningar lättare tar sig in i huden där de fria radikalerna skapar oreda. Inte minst kollagen-produktionen äventyras av avgaser, rök och annat som flyter runt i luften, speciellt i städer. Nu är huden också som mest känslig för en process som heter glykation, där sockret vi fått i oss binder till protein i huden och bidrar till nedbrytning av kollagen . Så här dags vill vi preppa huden med antioxidanter som tar striden mot de fria radikalerna. Mista ansiktet med en vitaminberikad fuktspray innan du kliver ut i pendeltrafiken. Är du trött och puffig runt ögonen av en dag framför skärmen, svalka och fyll på fuktdepåerna med en ögonmask. Kollegorna kanske sneglar, men låt dem – det är du som kommer att skratta hela vägen till spegeln. Om du tränar efter jobbet eller pendlar i storstadsluft, försök att tvätta ansiktet så snart det går för att få bort svett och dagens skräp. Avsluta med en toner med peelingsyra som lyfter bort döda hudceller och optimerar upptaget av allt välgörande godis från badrumshyllan som du kommer mata hudcellerna med lite senare.
Vid niosnåret sägs huden vara som mest mottaglig, så se till att göra din kvällsrutin nu, även om du är en nattuggla. Enligt många experter är det en fördel att göra rutinen så tidigt det går på kvällen, så att huden hinner ta till sig alla godsaker inför natten. Natten betyder reparationsverkstad i huden när den får lugn och ro och kan fokusera på att reparera skador som uppstått under dagen. Hudens reparationsförmåga sägs vara ungefär 30 gånger högre nattetid, då kollagenproduktionen ökar och cellerna återhämtar sig, så det är på natten vi får ut maximala resultat av aktiva, cellkommunicerande ingredienser som peptider och retinol. Avslutningsvis vill vi flagga för det kanske allra bästa du kan göra för din hud kvälls- och nattetid – stäng av mobilen. Om du absolut måste scrolla, sätt på nattläget så du slipper det skadliga, blå ljuset. I hudens drömvärld stänger vi av mobilen i samma stund som kvällshudvårdsrutinen börjar.
Sofi, du är aktuell som ambassadör för Escada. Berätta om samarbetet!
– Det är en ära – jag älskar konceptet att hylla kvinnan, fira livet och leva fullt ut. Det är ett härligt projekt som är fyllt av energi och en bra paketering som gör det enkelt att vara ambassadör för.
Varför just en doft?
– Jag har jobbat med allt från bokprojekt till tidning, blogg och Instagram så det kändes kul att göra någonting annorlunda och nytt. När jag läste om Escadas tankar och min roll i det hela kändes det väldigt passande.
Berätta om Celebrate Life.
– Det är en fruktig parfym med mycket blommigt, ros, päron och vanlij. Den första Celebrate Life-parfymen var mycket magnolia, så denna kompletterar den första doften.
– Jag älskar Le labo:s dofter, jag blev fast när jag upptäckte dem i New York för första gången. Det har alltid funnits ett intresse för parfymer och jag har haft en hel parfymgarderob, men La lebo:s dofter passar för såväl dag som kväll.
Vad adderar du till din skönhetsrutin när sommar övergår till höst?
– Min vardagssminkning är väldigt enkel. Det jag adderar till hösten är en spännande ögonskugga i bruna toner och med skimmer. Och röda läppar förstås – det känns som en riktig höstgrej!
Sofi Fahrman är aktuell som konferencier för Damernas Världs mode- och skönhetsfestival Sweden Fashion & Beauty Day 2018 samt utdelningen av det prestigefyllda modepriset Guldknappen! Ta chansen att träffa Sofi och andra heta namn som Veronica Maggio, Hannah Widell, Amanda Schulman och Karin Smeds – på Sveriges största mode- och skönhetsfestival. Klicka här eller på bilden för att läsa mer och boka din biljett:
Optim-eyes lotion, 110 ml, Filorga.
Vi älskar multiprodukter, och denna avpuffande och uppljusande produkt stärker även fransarna. Till vardagsmakeupen räcker en rondell, till vattenfast mascara krävs två. Oparfymerad och dryg.
BETYG: 4,9 Läs mer och köp här.
Eye makeup remover 3: Lyxig återfuktare
Hydra life triple impact makeup remover, 125 ml, Dior.
Kombinerad olja- och vattenlösning som rengör, återfuktar och boostar fransar (och bryn!). ”Det krävs bara en lätt fuktning på en bomullsrondell och minimalt med gnugg för att allt smink ska försvinna”, säger en testare.
BETYG: 4,7 Läs mer och köp här.
Sminkborttagning för ögonen 4: Tar bort vattenfast mascara
Gentle eye make-up remover, 125 ml, L’Oréal Paris.
”Jag känner mig ren snabbt och lätt”, säger en testare. Effektiv, skonsam och billig – utmärkt för lättare makeup. Något svårdoserad och en linsbärande testare fick lite ögonsvid. Lätt parfymerad. Prisvärd!
BETYG: 4,1 Läs mer och köp här.
Remover för ögonsmink 6: Bra för känsliga ögon
White flower eye & lip makeup remover, 125 ml, Elemis.
Innehåller vitt te som lugnar och kyler – perfekt för känsliga ögon och linsbärare. Blommig doft som kan störa. Tar bort makeup med två rondeller, men lämnar tyvärr huden något oljig. Minus för prislappen.
BETYG: 4 Läs mer och köp här.
Sminkborttagning för ögonen 7: Kladd- och glansfritt
Instant eye make-up remover, 125 ml, Clarins.
”Tar bort vattenfast makeup, men med lite för mycket kämpande för min smak”, säger en testare. Minus för stark doft och viss sveda, som dock lägger sig snabbt. Åter-fuktande och lämnar hudytan glansfri.
BETYG: 3,9 Läs mer och köp här.
Ögonmakeup remover 8: Resvänlig flaska
Face eye make up remover, 50 ml, Aco.
Parfymfri och oljig i konsistensen. Tar bort makeupen, men några testare fick en dimmig hinna över ögat. Lämnar även en lätt hinna över huden. Plus för perfekt förpackning vid resa.
BETYG: 3,8 Läs mer och köp här.
Vanliga frågor om eye makeup remover och tips
Så använder du remover för ögonen:
En eye makeup remover ska avlägsna makeup på ett skonsamt och effektivt sätt. Eftersom området runt ögonen är känsligt är det viktig att produkten inte irriterar ögon eller hud. Gör så här:
Fukta en bomullspad med rengöringen och lägg den mot ögonlocket i några sekunder för att låta rengöringen verka.
Dra försiktigt några gånger över och under ögat för att få bort all makeup. Gnugga inte och var försiktig så du inte drar för hårt. Det ska inte svida, irritera eller göra huden torr.
När du är klar ska huden vara ren och kännas återfuktad och mjuk.
Rengör resten av ansiktet och avsluta med att smörja in en ansiktscrème och dutta en ögoncrème runt ögonområdet.
Fråga: Jag har känsliga ögon. Vad ska jag tänka på?
Vare sig du har känslig hy eller inte är det viktigt att välja en skonsam remover, i vårt test ovan hittar du produkterna som gör bäst ifrån sig. Har du känsliga ögon eller känslig hy kan det vara klokt att välja en variant som är allergitestad, ekologisk och/eller utan parfym.
Fråga: Oljebaserad remover eller vattenbaserad – vad är bäst?
Oljebaserad remover tar lättare bort vattenfast smink då oljan bryter ned ingredienserna, och är perfekt för torr hy. Nackdelen med oljebaserad sminkremover är att den kan lämna en oljig hinna efter sig, är du känslig mot det kan vattenbaserad remover vara ett bättre val.
Det bästa är oftast att välja en tvåfas-remover, med olja som löser upp makeup och rengöringsvatten som får bort oljan och smutsen.
Har du också en hel arsenal gamla crèmeburkar, ögonpennor och hårstylingprodukter som du inte använt under senaste halvåret? Släng! Burkar som du grävt med fingrarna i är dessutom riktiga bakteriehärdar. Har något varit öppnat längre än vad som står angivet på förpackningen, eller börjat dofta annorlunda, låt det landa direkt i soptunnan. Hårborstar, nagelfilar och rakhyvlar som sett bättre dagar blir heller ingen glad av. Börja hösten på ny kula med en hårt redigerad basgarderob som du sedan kan bygga på.
Så här kan till exempel en skönhetsbasgarderob se ut: Hud: Rengöring, serum, kombinerad dag- och nattcrème, ögoncrème och solskyddsprodukt. Hår: Schampo, balsam, inpackning, en bra borste, värmeskydd och serum eller olja för topparna. Makeup: Foundation, concealer, mascara, ögonbrynsprodukt, ett tvåtonat rouge/bronzer och ett användbart läppstift.
Dubbelrengöring och elektriska rengöringsapparater har varit en stor trend under ett par år. Men för ivrigt tvättande stör hudens viktiga skyddsbarriär, medan vatten torkar ut huden. Skippa tvål och vatten-tvätten på morgonen och ersätt med ett milt rengöringsvatten av micellärtyp.
Rätt fett är din huds bästa vän. Känns huden trist och torr är fettsyran omega 3 din bästa vän. Lägg in fet fisk som lax och makrill, krossade linfrön, rapsolja, skaldjur och valnötter i veckomenyn för ökad lyster, fukt och studs in huden. Äter du inte fisk, eller vill bara ha extra drag under (fukt-)galoscherna? Investera i ett omega 3-tillskott (exempelvis krillolja). Lagom till den stränga vinterkylans intåg har du byggt upp en inre fuktarsenal som heter duga.
Miljöcertifierad och högkoncentrerad naturlig Omega-3 från Puori är ett bra tillskot i vardagen. Läs mer och köp här.
4. SPF året runt
Att den starka sommarsolen loggat ut betyder inte att du ska ställa solskyddet på hyllan. Tror det eller ej, men även under hösten och vinterhalvåret behöver vi skydd från strålar som får huden att åldras i förtid. Investera i solskydd av så kallad city-typ, där solskydd kombineras med skydd mot skadliga luftföroreningar. Och du kan vara lugn – citysolskydden lämnar varken vit hinna eller klet, utan funkar utmärkt under makeup. Använd ovanpå din vanliga dagcrème.
Att socker inte är hälsomat är ingen nyhet, men visste du att socker påskyndar hudens åldrande? När vi äter eller dricker socker triggas inflammationer i kroppen som kan förvärra akne och eksem, men för mycket socker kan också leda till att kollagen bryts ner och rynkor bildas, tack vare en process som passande nog heter AGE (advanced glycation end product). När du rensar ut sommarens roséslattar och sandiga solcrèmesflaskor, passa på att städa ut skafferiets sockerbomber också. Byt ut söta cocktails mot ekologiskt rött vin och fredagsgodiset mot mörk choklad, och du är en bra bit på väg.
Skönhetsredaktör Marias alldeles egna bok Beautyfood är fullproppad med recept som både är goda och bra för huden. Läs mer och köp här.
6. Massera mera
Många är vi som smackar på serum och crèmer utan närmare tanke på applikationsteknik. De flesta av oss lägger dyra pengar på diverse skönhetselixir och utgår från att produkterna själva ska göra hela jobbet. Men riktig valuta för pengarna får du först när du lägger lite omsorg på insmörjningsritualen. Massage är ett fantastiskt sätt att få igång cirkulationen, öka lystern och spänsten, och maxa upptaget av näringen i dina skönhetsprodukter. Dessutom får du fart på lymfan, vilket betyder mindre svullnad och puffighet. Lägg två-tre minuter på att massera in din rengöring och nattcrème, och ta höstglöden till nya nivåer.
Bered väg i necessären för en av hudforskningens mest beprövade superstjärnor, retinol. Retinol, en form av A-vitamin, fungerar som en sträng bootcamp-instruktör som informerar dina hudceller att sätta fart på produktionen av elastin och kollagen, som återställer och bevarar hudens stuns. Även cellernas omsättning får fart, så att fräscha, nya hudceller snabbare kommer upp i överhuden. Därför kan retinol som inget annat minska rynkor, jämna till hudstrukturen och stärka upp förtunnad hud. Retinol hjälper också mot solskador, förutsatt att du framöver utan undantag använder minst SPF 30 varje dag. Toppen även för dig med fet hy, eftersom retinol också reglerar talgproduktionen. Men med krut kommer ansvar – följ instruktionerna noga och skola in huden långsamt.
Lika enkelt som att dricka en vitaminbrustablett till frukosten är det att c vitaminboosta morgonens skönhetsrutin – och du kommer se skillnad i spegeln på bara några veckor. Vitamin c är en av de mest beprövade hudvårdsingredienserna. Det boostar kollagenet, som håller huden spänstig och mjuk, och är en oslagbar grindvakt mot dagliga stressfaktorer som sol, luft-föroreningar och stress som triggar fria radikaler och hotar vår hudhälsa. Och då har vi inte ens talat om den magiska lystern, eller hur Kusin Vitamin suddar bort både pigment-fläckar och glåm. Antigen köper du ett serum, men se till att det innehåller stabiliserat c-vitamin (mörk flaska där varken ljus eller syre kan komma in är ett måste), eller ett c-vitaminpulver som enkelt strösslas ner i din vanliga dagcrème. Med retinol på hudens kvällsmeny och c-vitamin på frukostmenyn åker du autobahn raka spåret mot Drömhuden 2.0.
Lermasker är alltid populära – och med all rätta. Lermask en till två gånger i veckan gör underverk för porerna, som rensas på djupet, dammsugs på överskottsolja och ser synbart mindre ut. Kaolinlera i kombo med en annan trendig ingrediens, kol, bjuder på veckostädning i toppklass. Resultat: klarare, jämnare hy.
En flaska ansiktsspray på våra skrivbord är numera lika obligatorisk som kaffekoppen. Att duscha ansiktet under dagen med skönhetsberikat vatten är hudvårdens motsvarighet till näringsdropp. Nya generationens ansiktsmistar är begåvade med både fuktgivande ingredienser och förskönande vitaminer. Mumma för huden – inte minst för dem av oss som spenderar dagarna framför datorn eller i luftkonditionerade miljöer.
Matade med budskapet att vi ska tvätta håret max två gånger per vecka är det lätt att förlita sig på torrschampo för en daglig uppfräschning. Torrschampo är en fantastisk uppfinning som räddat många vardagsmornar, men att mata håret med torrschampo varje dag kan leda till sämre hårkvalitet. Ha som tumregel att applicera torrschampo bara en gång mellan tvättarna.
Om du använder stylingprodukter eller badar i klorvatten är det värt att investera i ett riktigt djuprengörande schampo som löser upp envisa oljerester och beläggningar, särskilt om du till vardags använder sulfatfritt schampo som inte löser upp riktigt allt. Din hårbotten kommer tacka dig! Med ett detoxschampo ger du också håret perfekta förutsättningar att slurpa i sig alla härligheter i efterkommande inpackning eller balsam. Gör på söndagen och börja veckan med hår lika fräscht som en vit kanvas.
Kanske har du lagt märke till att allt fler går runt med vad som ser ut som en telefonsladd i håret (för er som är för unga – telefoner hade en lockigt sladd en gång i tiden)? Men de sladdliknande plastsnoddarna höjer inte bara trendfaktorn på hästsvansen eller Lilla My-knuten, utan är också ditt hårs nya bästa vän. Byt ut dina vanliga hårsnoddar, som sliter och tuggar på hårets yta, trasslar in sig, ger märken i håret, glider ur, blir äckligt blöta i duschen och stramar (hej hästsvanshuvudvärk!) mot plastsnoddar, och du kommer aldrig gå tillbaka. De är designade för att hålla håret i järngrepp med minimalt tryck på hårstrået, och på så sätt skona dina kära lockar från slitage. Du får inga avtryck i håret och snodden dras ur utan trassel. Bonus: snygga som tusan, finns i mängder av färger och extraknäcker som armband.
Att hårinpackning en gång i veckan är toppen för barret är sedan gammalt. Är ditt hår torrt och frissigt väljer du en fuktgivande inpackning med olja, är ditt hår skadat av färgning eller styling väljer du en reparerande inpackning med protein som ”fyller ut” där dina naturliga hårbyggstenar fattas. Oavsett vilken inpackning du väljer är här några knep för att maximera effekten:
Schamponera alltid håret innan du packar in det så att strånas fjällskikt öppnas upp och kan slurpa i sig all näring.
Applicera alltid i handdukstorkat hår. Är ditt hår sjöblött tränger inte inpackningen in i hårstrået som den ska.
Vill du maximera effekten, vira in ditt inpackade hår i en varm frottéhandduk. Inpackningen får extra muskler av värme. Har du en tillgång till en bastu kan du skatta dig lycklig. Att massera in inpackning, fläta håret och sova med en handduk på kudden är också ett klassiskt trick. Skölj ur på morgonen och säg godmorgon till ditt livs bästa hår.
Avsluta alltid med balsam för att stänga ditt hårstrå. Inpackningen öppnar hårstrået, och innan vi utsätter håret för prövningar som föning och värmestyling är det superviktigt att vi stänger hårstrået igen. Ett balsam gör jobbet.
Våra kroppar är mer smarta än de är fåfänga. Hår och naglar är längst ner på kroppens prioriteringslista när livsviktiga näringsämnen ska delas ut. Har du varit sjuk eller stressad under en längre period är sannolikheten hög att hår och naglar tappat sin ooomph-faktor. Även efter graviditet och amning tenderat dessa bli en sorgehistoria. Kosttillskott för håret kan göra stor skillnad, men ha is i magen – du ser resultat först efter ungefär tre månader. Biotin, kisel, b-vitaminer och zink är en dundercocktail när hår och naglar behöver hjälp på traven.
Intensive night conditioning lash enhancer, 4.5 ml, Fushion Beauty.
Stjärningrediensen capixyl lovar förebygga håravfall, stimulera hårtillväxten och rätta till eventuell obalans vid hårroten. Sympeptide sätter fart på keratinproduktionen, AKA: nya, friska fransbäbisar föds. Applicera som en eyeliner på ren hud innan du kryper till kojs. Läs mer och köp här.
Ögonfransserum 2: Prisvärd favorit
Revitalash Advanced, 2-3.5 ml, Revita Lash.
Revitalash Advanced är en gammal favorit i beautyvärlden som stimulerar ögonfranstillväxten med en unik blandning av kliniskt bevisade aktiva ingredienser som hjälper till att upprätthålla hälsosam tillväxt hos ögonfransar och ögonbryn och förebygga förtida håravfall. Prisvärd! Läs mer och köp här.
Ögonbrynsserum 3: Funkar även som ögonbrynsserum
Pro Lash recovery serum, 4 ml, Elizabeth Arden.
Innehåller en krutkombo av peptider och klassiska hudvårdsvitaminerna B5, C och E. Peptidkomplexet sätter fart på de keratinproducerande cellerna i hårsäcken och efter bara några veckor märker du att vipporna är betydligt längre och maffigare. Funkar utmärkt även på ögonbrynen. Applicera på ren hud innan läggdags. Läs mer och köp här.
Ögonbrynsserum 4: Ekologisk variant
Natural eyelash enhancer, 3 ml,LashFood. Innehåller över 99% naturliga ingredienser, varav 25% är ekologiska. Men det hindrar inte denna goding från att vara biologiskt hi-tech och supereffektiv. Här har man satsat på en cocktail av nanopeptider, vitaminer och finfina fettsyror. Funkar givetvis lika bra i brynen. Läs mer och köp här.
Liftactiv serum 10 eyes & lashes, 15 ml, Vichy. Inte ett renodlat fransserum, utan ett uppstramande ögonserum som även har en stärkande och återfuktande effekt på fransarna. Du får inte samma skyskrapelånga stilettfransar som med de andra produkterna, men en perfekt produkt för dig som: A) Inte vill lägga tid på ett extra steg i kvällsrutinen, utan vill baka in den frans-förstärkande effekten i en produkt du ändå använder. B) Vill underhålla friska fransar, snarare än sätta in panik-åtgärder. Läs mer och köp här.
…och 3 (genialiska) sminkprodukter med inbyggd fransnäring!
Fransprimer och mascara i ett
Diorshow Maximizer mascara primer 3D, Dior.
Exakt HUR mycket älskar man en produkt som både är en fransprimer som tar mascaran till nya nivåer OCH en näringsbomb som ger maffigare fransar på sikt? Massor kan vi intyga. Använd varje dag under din vanliga mascara och invänta omvärldens frågor om lösfrallor. Läs mer och köp här.
Mascara som förlänger fransarnas livscykel
Mascara Terrybly growth booster mascara,By Terry. En stapelvara i vår skönhetsredaktörs makeupväska. Mascaran i sig ger magnifika resultat, med vavavoom-volym, glossig svärta och längd. Att den är berikad med ett komplex som förlänger fransarnas livscykel är bonus. Drömfransar alert.
Läs mer och köp här.
Eyeliner som hjälper fransarna att växa
So intense lash fortifying eyeliner,Sisley. Tänk dig att måla på Bardot-linjen som vanligt på morgonen, och några veckor senare upptäcka att fransarna gjort ett tillväxtskutt utan att du behövt anstränga dig det minsta. Drömmen är sann med den kolsvarta, lättjobbade eyeliner med arginin och peptider. Läs mer och köp här.
Ögonfransserum – vanliga frågor och svar
Om du är som vi så har du med all säkerhet någon gång önskat dig längre och fylligare ögonfransar. Och har du, i likhet med flera av oss, plockat sönder ögonbrynen i din ungdom så har du säkert undrat hur man får fylligare ögonbryn. Visst – det finns både fransförlängning och så kallad ”micro blading”, där hårliknande streck tatueras in, men det kräver både underhåll och en välfylld plånbok.
Damernas Världs skönhetsredaktör Maria Ahlgren är ett stort fan av både ögonfransserum och brynnäring och har under åren testat en lång rad varianter (även flera av dem som svartlistades när Läkemedelsverket för några år sedan förbjöd ögonfransserum innehållande prostaglandin-analoger – hua!). Här svarar hon på vanliga frågor och korar sina bästa ögonfrans- och brynserum.
Är ögonfransserum farligt?
Härom året varnade Läkemedelsverket för öronfransserum, efter att ha spårat ämnet prostaglandinanaloger i var tredje ögonfransserum som de analyserat. Bland biverkningarna rapporterades irritationer och färgfärändringar i iris (hjälp!). Flera populära ögonfransserum fick därför säljförbud och företagen fick eld i baken att formulera ny effektiva, men ofarliga produkter, utan prostaglandinanaloger. De ögonfransserum och ögonbrynsserum som idag finns på svenska marknaden är alltså säkra att använda – men utomlands och på nätet går det fortfarande att köpa produkter med de potentiellt skadliga prostaglandinanalogerna. Köp därför aldrig ögonfransserum på andra ställen än välrenommerade salonger, butiker och auktoriserade nätbutiker som Åhléns, Kicks, Nordic Feel eller Lyko.
Men var beredd på att den nya generationens säkra ögonfransserum inte alltid är fullt lika effektiva som sina prostaglandin-fyllda föregångare. Men det är ett lågt pris att betala för att få behålla ögat friskt (och irisen o-missfärgad!).
Hur fungerar ögonfransserum?
En grundförutsättning för hårtillväxt, oavsett var på kroppen, är att hårsäcken får näring. Ögonfransserum fungerar på två sätt. Dels stimuleras fransroten med näring och protein, vilket hjälper kroppen att bygga starka fransar under tillväxtfasen. Fransarna som växer fram blir starkare, tjockare, längre och ibland mörkare. Dels innehåller fransserum ofta ingredienser som skyddar mot yttre hot som kan få fransarna att falla av i förtid – fransens livscykel blir helt enkelt längre. Vanliga ingredienser är olika typer av peptider och aminosyror (protein), näring och vitaminer (t ex vitamin E eller B5) och någon fuktingrediens.
När ser jag resultat?
När du ser resultat beror på var i tillväxtscykeln fransarna eller brynstråna är när du börjar kuren, men mellan 4-6 veckor är det vanliga.
När du nått fullt resultat räcker det med att underhålla två gånger i veckan. Eftersom fransserumen idag enbart vårdar behöver du inte vara rädd för att använda ögonfransnäring under längre perioder.
Kan jag vara allergisk mot ögonfransserum?
Man kan vara allergisk mot allt, det finns aldrig garantier. Ögonfransserum från seriösa ansedda tillverkare är, precis som hudvård, testade för att inte orsaka allergi. Prova först på insidan av handleden. Har du inte fått någon reaktion efter 48 timmar ska du kunna känna dig säker att kicka igång Operation superfransar/modellbryn. Men följ alltid medföljande instruktioner! De är skrivna av en anledning. Mest är inte bäst.
Kan jag som gravid använda ögonfransserum?
Nej. Det finns helt enkelt inga studier, så ta det säkra före det osäkra. Har du någon allvarlig kronisk sjukdom, ammar eller är gravid, skippa fransserum.
Varför blir mina ögonfransar och ögonbryn glesare och tunnare?
Som om det inte räckte med kalkonhals och kråksparkar – med åldern saktar även tillväxten av bryn och fransar av. Men att plötsligt tappa fler ögonfransar och/eller brynhår än normalt kan vara ett tecken på stress. Kroppen prioriterar helt enkelt att skicka näring till andra delar av din hårt prövade kropp, och struntar i allt vad #BrowsOnFleek heter. Se till att äta ordentligt med B-vitaminer och järn och kanske överväga ett kosttillskott i kombo med fransnäring. Och tagga ner! Misstänker du sjukdom går du givetvis ögonen böj till doktorn.
Mascara 1: Långa fransar i ett svep från Clinique – bästa mascaran i test
Workout 24 hour mascara, 6 ml, Clinique.
Volymmascara som klarar av både svett och tårar, men effektivt tvättas bort med varmt vatten. Smal och lättarbetad borste som passar många och är optimal för underfransarna. Oparfymerad och allergitestad – perfekt för den känslige, och lätt att bygga upp till riktig wow-effekt. ”Den ultimata allround-mascaran”, säger en testare. BETYG: 5 Läs mer och köp här.
Mascara 2: Lösfranseffekt från Yves Saint Laurent
Volume effet faux cils the curler mascara, 6,6 ml, Yves Saint Laurent.
Den svängda borsten gör det till en barnlek att få naturligt böjda fransar i två lätta svep. De får volym, blir elegant definierade och lagom svarta utan att klumpa. Mascaran är lagom blöt i forumlan, kladdar och smular inte och tvättas enkelt bort. Något dyr, men en bra investering. BETYG: 4,8 Läs mer och köp här.
Mascara 3: Bäst till budgetpris från Max Factor
Volume infusion, 13,1 ml, Max Factor.
Fyllig borste med kortare strån som är lätt att använda. Ger fin volym och snyggt separerade fransar som går att bygga upp till maffig svärta. ”Det räcker med några drag för att det ska bli snyggt både till vardags och fest. Överraskande bra och håller vad den lovar”, säger en testare. Innehåller keratin som vårdar fransarna. BETYG: 4,6 Läs mer och köp här.
Mascara 4: Smart hybridborste från Estée Lauder
Pure color envy lash multi effects mascara, 6 ml, Estée Lauder.
Ger maxade fransar och snygg böj. Garanterat smulfri och klarar intensiva träningspass, men kräver effektiv rengöring. ”Smidig dubbelborste vars korta borst separerar och förlänger, medan de längre, tätare borsten ger intensiv svärta och volym”, säger en testare. BETYG: 4,5 Läs mer och köp här.
Mascara 5: Megavolym från Sensai
Lash volumiser 38°, 10 ml, Sensai.
Volymmascara med bra hållbarhet som löses upp vid 38 grader – genialiskt och tidssparande. Den långa borsten har strån i olika längder och hakar enkelt tag i även de minsta fjunen, även underfransarna. På ett svep ökar fransarnas midjeomfång och ger glossig svärta. Ger fransar som skriker snarare än viskar. BETYG: 4,4 Läs mer och köp här.
Mascara 6: Bra till vardags från Maybelline
Total temptation mascara, 149 kr, Maybelline.
Ger täta fransar och fin längd. Hård och lättarbetad borste med fylliga strån som passar många vippor, korta som långa. ”För de perfekta kvällsfransarna ser jag till att böja fransarna innan och målar ett extra lager för maxad svärta och intensitet. Mascaran torkar ganska snabbt, så det gäller att jobba fort”, säger en testare. BETYG: 4,3 Läs mer och köp här.
Mascara 7: Kräver ansträngning
Revolution de Chanel mascara, 6 g, Chanel. Det är mycket av allt redan i första draget – svärta, volym och fyllighet. Mascarans rejäla gummiborste är dock för tjock för att greppa de yttersta fransarna, vilket gör att volymen försvinner. Något blöt i konsistensen vilket kräver försiktighet vid applicering. Kräver lite mer jobb, men klumpar sig inte trots flera lager. Passar alla fransar. BETYG: 4,2 Läs mer och köp här.
Lyckas med din mascara – tips och svar på vanliga frågor
Alla drömmer vi om långa fylliga ögonfransar som ramar in ögonen på bästa sätt – så här slipper du klumpar och pandaögon och får fina fransar som håller.
Mina fransar är spikraka. Finns det något hopp?
SVAR: Så klart! Börja med en bra fransböjare, som Tweezerman Procurl. Värm gummilisten under varmt vatten och böj (omålade) fransar tills den svalnat. Gå direkt till offensiv med en mascara av curltyp (vi älskar Benefit Roller lash mascara) som är skapad för att snabbt stelna och fixera böjen. Sicksacka närmast roten för att staga upp hårstrået. När du kommer till franstippen, håll kvar borsten så mascaran hinner stelna i ditt grepp.
Mina fransar är korta. Vad gör jag?
SVAR: Näringsbomba med ögonfransserum – de funkar verkligen. Satsa sen på förlängande mascara som bygger på franstippen med hjälp av fibrer. Vår testvinnare adderar många millimeter.
Varför hamnar mascaran under ögonen?
SVAR: Om det inte regnar eller är fuktigt är oljiga ögonlock och ögonkräm sannolikt att klandra, då olja löser upp mascarans vaxer. Testa att pudra lite löst puder över ögonområde och fransar (det bidrar dessutom till extra volymeffekt) innan du applicerar din mascara för att absorbera oljorna. En annan variant är att testa en så kallad tubmascara, där stråna lindas in i små ”tuber” som löses upp i vatten – Sensai 38° mascara är en favorit. Vi gillar också Laura Merciers fixeringspuder Secret brightening loose powder som fixerar concealer under ögat och minimerar risken för tvättbjörnsstämpel.
Hur slipper jag klumpar?
SVAR: Klassiska knep är att torka av borsten inför applicering eller värma upp mascaratuben i ett glas varmt vatten för att göra crèmen mer rinnig. Eller byt till en smal gummiborste av kamtyp. Glöm inte att vicka borsten fram och tillbaka. Att använda rätt teknik är minst lika viktigt: gnugga in borsten mellan fransarna, så nära fransrötterna som möjligt, och sick-sacka dig långsamt utåt. På så vis täcker du hela fransen och samtidigt som du kammar igenom den. Se till att du arbetar i fransarnas naturliga växtriktning och inte kammar alla fransar åt ett och samma håll, det gör ofta att fransarna klumpar ihop sig.
Hur länge håller mascara?
SVAR: Ungefär tre månader, sedan ökar risken för bakterietillväxt och ögoninfektioner. Kompromissa inte!
Mascaran blir torr och smular sig. Varför?
SVAR: Om du inte gnuggat frenetiskt beror torrheten sannolikt på att mascaran är för gammal. Och sluta pumpa! Att pumpa applikatorn i hylsan trycker in luft som snabbar på torkningsprocessen.
Hur bygger jag lager på lager utan att det blir klumpar?
SVAR: Vill du bygga många lager är tricket att hitta en mascara där crèmen stelnar långsamt och därför ger lång speltid. Ett klassiskt knep är att torka av borsten inför varje applicering. Smala gummiborstar är kända för att jobba klumpfritt.
Primer för ögonfransarna, vad är det?
SVAR: Liksom primer för ansiktet är fransprimer ganska genialiskt. Den hjälper mascaran att hålla sig i topptrim hela dagen, och vårdar ofta fransarna på vägen. Dior Diorshow maximizerär suverän.
Hur får jag bort vattenfast mascara?
SVAR: Använd oljebaserad ögonmakeup remover. Dränk en bomullsrondell som du trycker mjukt mot ögonen i 5-10 sekunder. Torka sedan försiktigt neråt. Upprepa om det behövs, gnugga aldrig.
Jag gillar inte vattenfast mascara. Finns det andra sätt att få mascaran att hålla?
SVAR: Använd din favoritmascara som vanligt, och avsluta med ett svep genomskinlig, vattenfast mascara som låser in produkten, till exempel Nyx Proof it! waterproof top coat mascara.
Det finns så många olika varianter, hur väljer jag rätt?
SVAR: Vet du redan vilken typ av borste du gillar men är sugen på att byta mascara kan du testa ett annat varumärke med samma typ av borste, men som har en annan formula. Annars är personalen i butiken ofta en underskattad resurs som brukar ha bra koll på vilken typ av mascara som funkar bäst på olika typer av fransar.
Är dyra mascaror alltid bäst?
SVAR: Nej. Flera av de bästa mascaror vi testat genom åren ligger i budgetklassen.
Jag har känsliga ögon som lätt rinner, vilken mascara passar mig?
SVAR: Titta efter mascaror framtagna för just känsliga ögon, de bör vara oftalmologiskt testade och innehålla ett minimalt antal ingredienser som kan vara irriterande för ögat. Vi gillar Isadoras Hypo-allergenic volume mascara som är snäll mot ögonen och ger supervolym. Tänk också på att inte låna ut din mascara och att byta ut den ofta. Det brukar stå sex månader på förpackningen, men är du känslig är det helt klart lönt att byta ut den oftare än så, minst var tredje månad!
4 vanliga misstag med mascara (och hur du undviker dem!)
1. Du målar för många lager.
De flesta mascaror hinner torka halvvägs genom lagerbyggandet, med klumpfransar som resultat.
2. Du pumpar borsten i hylsan.
Pumpandet trycker in luft i förpackningen, vilket gör att mascaran torkar ut snabbare.
3. Du använder vattenfast mascara varje dag.
Att ta bort vattenfast mascara kräver ofta att du gnuggar. Det frestar på ögonområdet, så spara den vattenfasta mascaran till bröllop/gymbesök/snöstormsdagar.
4. Du glömmer bort att sicksacka.
För att ge illusionen av långa fransar krävs koncentrerad svärta vid rötterna. Rör borsten fram och tillbaka innan du drar ut genom längderna.
5. Du böjer fransarna efter att du applicerat mascara.
Ajajaj! Formen blir knasig och du riskerar att skada fransarna.
Rätt mascaraborste gör stor skillnad – se vilken som passar just dig
Det är inte bara mascarans formula som avgör slutresultatet, borsten är ofta avgörande. Trots att det kan skilja sig mellan olika mascaror med samma typ av borst är det här några riktlinjer man kan ta med sig in i mascaradjungeln.
Tjock och tät – passar dig med långa fransar
+ Ger dramatisk volym på nolltid. Passar bäst på naturligt långa, täta fransar.
– Svårjobbad på korta fransar. Hög kladd- och klumprisk.
Kamborste – Passar dig med korta och tunna ögonfransar
+ Greppar tag i även de minsta strån, lyfter och adderar effektivt millimeter utan att ge klumpar. En böjd kamborste är raka, korta fransars bästa vän.
å modehus har lyckats skapa så ikoniska produkter som Chanel. 1921 släpptes husets första parfym, Chanel N°5, skapad av parfymören Ernest Beaux. Parfymen fick sitt namn eftersom det provexemplar som Chanel valde helt enkelt var det femte som Ernest Beaux presenterade. Dessutom ska Coco Chanels lyckotal ha varit 5, eftersom hon alltid släppte sina nya kollektioner den 5 maj. Ytterligare en rolig detalj är att flaskans kork är designad i samma form, en oktogon, som torget Place Vendôme i Paris där Coco Chanel länge bodde och där modehuset nu har en av sina butiker.
1952 slog parfymen igenom på allvar när Marilyn Monroe avslöjade att hon endast bar ”några droppar Chanel N°5” när hon sov, och blev med det en viktig del av vår nutida modehistoria.
Enligt Chanel själva är det den första – och den sista – gången de gör något av detta slag.
Chanel N°5 i limiterad, röd utgåva 2018
Inför julen 2018 gör Chanel något oväntat. Den klassiska Chanel N°5-flakongen som aldrig tidigare ombildats släpps nu i en limited edition-flaska i Mademoiselle Coco Chanels favoritfärg: röd. Den exklusiva utgåvan kommer i tre versioner: en eau de parfum, en eau de toilette och en riktigt extravagant extrait de parfum.
Parfymerna kommer att säljas i utvalda Chanel-butiker och på modehusets hemsida, och släpps den 2 november. Enligt Chanel själva är det den första – och sista gången – som de göra något av detta slag.
Chanel N°5 Eau de Parfum
För 1 620 kr blir den här flaskan på 100 ml av den klassiska Chanel N°5 Eau de Parfum din. En tidlös doft med starka noter av ros och jasmin.
Chanel N°5 L’eau – Eau de Toilette
Även den något lättare Eau de Toilette kostar 1 620 kr och består av 100 ml dyrbara droppar. L’eau har en tydligare doft av citrus än sin kollega ovan.
Chanel N°5 Grand Extrait -Extrait de Parfum
För rungande 305 000 kr kan du köpa den allra mest exklusiva varianten av denna redan lyxiga utgåva av Chanel N°5. Du får då 900 ml ren parfym med en starkare doft av neroli. Flaskan är gjord av Baccarat-kristal och är handgraverad och numrerad. Det finns endast 55 stycken i hela världen, och en av dessa finns i Chanels Stockholmsbutik.
Damernas Världs skönhetsredaktör Maria Ahlgren har haft turen att redan få en av de exklusiva flaskorna Eau de Parfum och hon intygar – den är underbar!